Skupinska kolesarska potovanja
*
Kolesarjenje Francija - gradovi Loare

Kolesarsko potovanje po dolini Loare.

Obiščite zgodovinske kraje ob sloviti francoski Loari. Kolesarska pot pelje skozi vinograde, grajske gozdove, po lovskih stezah in poteh kraljevih posestev. Sprehodite se po čudovitih grajskih vrtovih in poslušajte ganljive zgodbe o ljudeh, ki so nekoč tu živeli. In za zaključek dneva čaša znamenitega belega na terasi nad sanjavo reko.


1. dan: srečanje potnikov na letališču Marco Polo v Benetkah (na voljo je organiziran prevoz iz Ljubljane) in polet v Nantes na Atlantski obali. Po pristanku se odpeljemo v Blois, izhodišče našega potovanja. Zvečer se srečamo z gostitelji in prevzamemo naša kolesa. (N)

2. dan: Blois – Chambord – Blois (35 km).
Za ogrevanje lahko kolesarjenje po poteh francoskih vladarjev do gradu Chambord, ki zaradi svoje izjemne arhitekture slovi kot eden najbolj prepoznavnih dvorcev na svetu in je navdihnil tudi podobo palače v Disneyevi risanki Lepotica in Zver. Grad je kot lovsko "kočico" dal zgraditi strastni lovec Franc I. Gradnja koče se je končala kot dvorec s samo 426 sobami in 77 stopnišči. Znamenito dvojno spiralno stopnišče je zamisel Leonarda da Vincija. V gradu je Franc I. v svoji 32-letni vladavini preživel samo 72 dni. Povratek v Blois. (Z, N)

3. dan: Blois - Amboise (44 km).
Dan začnemo z lahkim kolesarjenjem po gozdnati pokrajini, skozi nasade vinske trte do gradu Chaumont-sur-Loire iz 15. stoletja na obali Loire. Vzdolž reke Loire se vozimo mimo vinskih kleti (in včasih ustavimo) in trogloditskih hiš v pečinah. Prihod v Ambois, mesto ob reki Loari s pestro zgodovino zaradi svoje posebne geografske lege. Reko Loaro je bilo namreč na tem mestu lažje prečiti kot drugje. Amboise je kraljevsko mesto, nad njim se bohoti istoimenski grad. Tu so živeli največji francoski kralji, na povabilo kralja ga je obiskal Leonardo da Vinci. V Amboisu ostanemo dve noči. (Z, V, N)

4. dan: Amboise - Chenonceaux – Amboise (39 km).
Prelepo kolesarsko doživetje nad reko Cher skozi tipična mesteca osrednje Francije. Vrhunec bo obisk vodnega gradu Chenonceau na otoku reke Cher. Leta 1559, ko je umrl kralj Henrik II, je njegova vdova Katarina Medici prisilila lastnico gradu Diano de Poitiers v zamenjavo za grad Chaumont-sur-Loire. Pretkana kraljica je pozneje vladala Franciji prav iz tega gradu. Uživali boste v hoji po vrtovih Diane de Poitiers in vrtovih Catherine de Medici. Dovolj bo časa za sprostitev v sencah mogočnih dreves, ob reki in domišljiji o rivalstvu teh dveh fascinantnih žensk. (Z, N)

5. dan: Amboise – vinogradi Vouvraya - Tours (45 km).
Danes bomo dan na kolesih preživeli v slikoviti vinorodni dolini Vouvray, obkroženo s trogloditskimi hišami. Pokrajina je znana predvsem po svojih finih in elegantnih belih vrstah vina, tu se spočijemo kje na poti v domači vinoteki na pokušnjo izvrstnega vina Vouvray. Naš današnji cilj je Tours, ki velja za glavno mesto v doline Loare. (Z, N)

6. dan: Tours – Villandry – Chinon (59 km).
Ob reki Cher se bomo zapeljali proti zahodu in prispeli do razkošnega gradu Villandry s parkom, ki velja za vzorčen primer francoskih parkov - ima pretanjeno izdelan vrtni načrt in združuje tradicijo »gotskih« zeliščnih, zelenjadnih in cvetličnih samostanskih vrtov ter umetelno oblikovanih italijanskih vrtov, ki so jih Francozi spoznali med vojnami v Italiji. Grad, z bogato in burno zgodovino od 12. stoletja dalje, je na začetku 20. stoletja po temeljiti rekonstrukciji in obnovi dobil novo renesančno podobo. Dan zaključimo v Chinonu, mestu z bogato zgodovino, prelepo ohranjenim starim mestom ob reki Vienne, gradom iz 12. stoletja, v katerem so prebivali angleški kralji Plantageneti - Henrik II, tu je bil rojen njegov sin, Rihard I. Levjesrčni. (Z, N)

7. dan: Chinon - Saumur (35-47 km).
Sledili bomo reki Vienne, pritoku Loare in eni izmed večjih rek zahodne Francije, do njenega izliva v Loaro pri Candes-St-Martin. Vasica je bila skupaj z naslednjo na naši trasi, Montsoreau, razglašena za eno najlepših v Franciji. V Montsoreau-u si ogledamo mogočni grad iz 11. stoletja, nedaleč pa postanemo še za ogled kraljeve opatije Fontevraud. Popoldan prispemo v Saumur in ostalo nam bo še dovolj časa za raziskovanje mesta, v katerem se povsod čuti pridih preteklosti in povezanosti z reko Loaro. (Z, N)

8. dan: Slovo od očarljive doline Loare.
Vrnemo se na letališče v Nantesu in poletimo nazaj v izhodiščne Benetke. (Z)
Prevoz: letalo
Kdaj Storitev Tip sobe Prevoz Cena
28.06.2019 po programu dvoposteljna letalo 1590.00 € Povpraševanje Rezervacija