Skupinska kolesarska potovanja
*
Berberska avantura - kolesarjenje Maroko

Kolesarsko potovanje po Maroku.

Na tej kolesarski turi se bomo večinoma vozili po stranskih makadamskih in občasno tudi po čudovitih enoslednicah (singlcah). Na kolesa se bomo najprej zavihteli v starodavnem utrjenem mestu Marakeš, v katerem so se dolga stoletja križale trgovske poti. Mesto je kot iz filmskih prizorov, polno vrveža, znamenitih prodajalcev vode, krotilcev kač in pisanih stojnic in ga je vznemirljivo raziskovati! Kolesarili skozi oddaljene berberske vasice, raztrešene po strmih pobočjih pogorja Visoki Atlas. Imeli bomo priložnost raziskovati vasice, občudovati neverjetno pokrajino in živalski svet in izkusiti nekaj najboljših dolgih gorskih kolesarskih spustov, ki jih ta regija ponuja. Ta kolesarska odprava vam resnično ponuja priložnost, da izkusite starodavno in očarljivo kulturo te dežele. Na dan bomo prekolesarili med 35 do cca. 50 kilometrov.

Vrhunci potovanja:
Kolesarjenje blizu najvišjega vrha severne Afrike.
Starodavno mesto Marakeš z očarljivimi tržnicami in palačami.
Raziskovanje berberskih vasic in njihovih tradicij, kulture in načina življenja.        
Vožnja skozi številne berberske vasi v narodnem parku Toubkal.

1. dan: LJUBLJANA – MARAKEŠ (nočitev)
Zbor vseh udeležencev in transfer do odhodnega letališča (Benetke, Milano) ter polet proti Marakešu. Sledi transfer do hotela/riada v središču medine in namestitev.

2. dan: MARAKEŠ - IMLIL - IMSKER - IMI 'OUGHELAD (zajtrk, kosilo, večerja, nočitev)
Prevoz iz Marakeša do doline Imlil ob vznožju pogorja Toubkal, kjer se prične prva etapa tega dne. Začeli bomo z vzponom! Ne bo prehud, ravno pravšnji, da bomo pritisnili na pedala in se prepričali, da vse deluje, kot je prav. Na vrhu gorskega prelaza (2300 m) se običajno ustavimo in si privoščimo čaj z meto in piškote, nato pa se napotimo na prvo pravo enoslednico skozi vasice Tacheddirt, Tamguist in Amssakrou. Po tej utrjeni in tekoči stezi se vozimo približno dve uri, nakar ravno ob času kosila prispemo do rečne struge. Po dobrem, dolgem in lenobnem kosilu se ponovno odpravimo. Sledi kratek vzpon, ki nas pripelje do spuščajoče se enoslednice. Na koncu tega spusta po tehnični enoslednici se ustavimo v Imi Oughland, kjer tudi prenočimo.

3. dan: IMI 'OUGHELAD - DOLINA IA AISSA AZZADEN (zajtrk, kosilo, večerja, nočitev)
Po Imi Oughlad začnemo zahteven vzpon na vrh drugega gorskega prelaza ta teden. Vzpon ni obvezen in če bi si kdo ta izziv raje prihranil, lahko uredimo prevoz. Sledi lažja in hitrejša enoslednica od tiste prvega dne. Na koncu steze je prodajalnica, kjer si lahko privoščimo sok in sladico, nato pa se zavihtimo naslednjemu vzponu naproti. Na vrhu tega vzpona zavijemo na kratek odsek izredno tehnične enoslednice. Od tod se spustimo proti koči, kjer bomo kosili in tudi prenočili. Preostanek večera lahko uživate v raziskovanju in občudovanju pokrajine.

4. dan:  ID AISSA - OUIRGANE – DOLINA AMIZMIZ (zajtrk, kosilo, večerja, nočitev)
To bo dan za enoslednice. Gostišče leži na nadmorski višini skoraj 1800 m, ki jo bomo s pridom izkoristili! Pot povezuje tri ali štiri vasice, med katerimi bomo kolesarili. Vsebuje le nekaj manjših vzponov 300 do 400 m, ki nas izstrelijo na neverjetno hitre odseke. Za kosilo se ustavimo na osamljenem gozdnatem delu ob rečni strugi, kjer nas pričakuje čaj z meto. Po kosilu ponovno odrinemo. Za ogrevanje sledita 2 km poti, nakar prečkamo ogromen jez in se spet priključimo neverjetnemu odseku poti, ki nas vodi v osupljivo sotesko. Uživamo na nekaj najboljših enoslednic na svetu in ob dah jemajočih razgledih! Sledi umirjena vožnja do koče 10 km iz Amizmiza (1005 m) in obisk vasice Ait Zitoun, kjer se lahko po dolgi vožnji razvajamo v hamamu.

5. dan: DOLINA AMIZMIZ – AIT HAMED (zajtrk, kosilo, večerja, nočitev) 
Ta dan je pred nami spet nekaj preizkusov na odličnih zahtevnih enoslednicah, s številnimi izzivi in vzponi že v prvi polovici dneva! Z vrha se na drugo stran doline spustimo po enoslednici nazaj do rečne struge, sledi pa še en tehnično zahteven vzpon. Od tod se za nagrado spustimo po čudoviti enoslednici, nakar si vzamemo čas za kosilo. Po kosilu sledi kratka in umirjena vožnja skozi nekaj podeželskih vasic do Ait Ahmad, kjer bo naše prenočišče ta dan. Ta vas je zaradi neverjetne pokrajine, čudovitih razgledov in jam kot nalašč za raziskovanje.

6. dan: AIT HAMED – IJOUKAK (zajtrk, kosilo, večerja, nočitev)     
To bo zadnji in verjetno najlepši dan na kolesu! Začnemo s prijetno vožnjo in vzponom na vrh prelaza. Ob vzponu bomo morali kakih 10 minut kolesa nositi, a na vrhu bomo za to nepredstavljivo nagrajeni! Enoslednica od tod proti izhodišču je hitra in vijugasta in med spustom proti rečni strugi postane tehnično zahtevnejša. Del steze vodi po izsušeni rečni strugi. Pot je počasna, zelo zahtevna, pa tudi prijetna in položna, skratka zelo razgibana. Takšen tempo se nadaljuje več ur, brez predaha. Za finale prečkamo še viseč most, nakar prispemo do kombija in si vzamemo čas za kosilo. Po kosilu vas lahko do Ijoukak, kraja naše zadnje nočitve, prepeljemo s kombijem, večina pa se odloči za 18 km dolgo vožnjo do koče.  

7. dan: IJOUKAK - MARAKEŠ (zajtrk, nočitev)
Po zajtrku pospravimo kolesa, naložimo terensko vozilo in se odpeljemo do riada v Marakešu, kjer preživimo preostanek dneva in noč. To je lepa priložnost, da obiščete sloviti trg Jamaa El Fna, tržnice in ostale znamenitosti. Raziščite mesto in če želite, obiščite hamam, da se boleči udi hitreje opomorejo.

8. dan: MARAKEŠ – LJUBLJANA (zajtrk)
Po zajtrku transfer do letališča in polet. Po pristanu sledi vožnja do Ljubljane in zaključek ture. Domov se boste vrnili polni čudovitih spominov na Maroko!
Prevoz: letalo
Kdaj Storitev Tip sobe Prevoz Cena