Skupinska kolesarska potovanja
*
Tri Baltske - kolesarjenje Baltik

Tri neobičajne dežele Baltika s kolesom

Lahka kolesarska tura je speljana med zgodovinskimi kraji nekdanje vzhodne Prusije, domovine Thomasa Manna in Immanuela Kanta. Danes tri države in tri zelo kontrastne kulture, med njimi pa nežna obmorska narava vzhodnega Baltika.

1. dan: Popoldne srečanje udeležencev na letališču Marco Polo v Benetkah in polet prek Rige do Palange.
Prevoz od letališča do hotela v Palangi in nočitev.

2 dan: Klaipéda - Palanga - Klaipeda (40 km).
Po zajtrku prevzamemo kolesa in se za daljšo preizkušnjo podamo na turo v Palango, skoraj do litovske meje. V nekdanjem popolarnem sovjetskem letovišču obiščemo mestni botanični park ali se sprehodimo do konca 470 metrskega pomola, ki sega daleč v Baltik. Po vrnitvi v Klaipedo si vzamemo čas za ogled tega zgodovinskega mesteca. Klaipeda (Memmel) je bila vedno sporno mesto med Prusi in Litvanci. Prvotno litvansko ribiško naselje in pristanišče so zavzeli pruski vitezi tevtonskega reda in šele po prvi svetovni vojni je Klaipeda prišla nazaj pod litovsko suverenost, dokler je ni Nemčiji 1939 ponovno priključil Hitler. V staremu delu mesta občudujemo mestni trg z rotovžem, živahnim vodnjakom, razvaline stare katedrale ter mestnega obzidja in ostale znamenitosti tega šarmantnega kraja.

3. dan: Klaipéda - Juodkranté - Nida (58 km).
Takoj zjutraj s trajektom odplujemo v Smiltyne na Kurski kosi. V Juodkranteju je 'grič čarovnic', kjer je 80 lesenih skulptur narejenih na tematiko litvanskih legend. Popoldne vozimo vzdolž Kurskega polotoka po eni najlepših kolesarskih poteh vzhodne Evrope. Posebni polotok spada pod Unescovo svetovno dediščino, delita pa si ga Litva in Rusija. Zelo pogumni boste lahko tudi do gležnjev zaplavali na eni od baltskih plaž. Nočitev v Nidi, tu si privoščimo ribo maslenko in se sprehodimo po mestni promenadi.

4. dan: Nida - Zelenogradsk (56 km).
Zjutraj bo čas za kratek ogled Nide. Ljubko mestece, bivša ribiška vasica, je danes glavno naselje na polotoku. Sprehodimo se skozi staro mestno jedro z razgledom na velike sipine, si ogledali tradicionalno ribiško hišo z izvirnimi vetrokazi. Kdor bo želel, si lahko ogleda manjši muzej jantarja. V bližini je počitniška hiša, kjer je med počitnikovanjem s svojo ženo in šestimi otroki svoje misli v literaturo prelival pisatelj Thomas Mann. Popoldne prečkamo rusko mejo, kjer boste prav vi velika zanimivost. Kolesarska pot pa skozi dolge drevorede borovcev pelje po ruskem delu Kurskega polotoka vse do letoviškega Zelenogradska.

5. dan: Zelenogradsk - Svetlogorsk - Kaliningrad (32 km + transfer v Kaliningrad).
Čez davno zapuščena polja pruskih posestev prispemo v Kulikovo, kjer nas pozdravita prijazna stric Andrej in teta Lariska, ki imata imenitno mešano delavnico in muzej jantarja. Ker podpiramo lokalno ekonomijo, se odpeljemo z bero najbolj nenavadnih izdelkov iz jantarja - od čaja do obeskov za ključe... Mimo mogočne rezidence predsednika ruske republike in po globoko luknjavi cesti pridemo v še eno čudovito in tipično obmorsko letovišče - Svetlogorsk (prej se je imenovalo Rauschen). To bo tudi sprehod skozi čas - občudujemo lahko številne pruske vile, ki so nekako preživele drugo vojno ali pa se vzpnemo na stolp starega art-nouveau zdravilišča, s katerega se nudi razgled na baltsko obalo. Popoldan se odpeljemo do ruskega Kaliningrada oz. nekdanjega vzhodnopruskega Königsberga. Prestolnica kaliningradske oblasti je impresivna mešanica pruske mogočnosti vojaških utrdb (Kraljeva vrata), sovjetskega komunizma (prazgodovinski tramvaji in betonski bloki) in turbo-kapitalistične moderne Rusije (nova pravoslavna katedrala).

6. dan: Kaliningrad - Mamonovo - Frombork (75 km).
Po zajtrku nas čaka krajši voden ogled središča mesta, nato pa se odpeljemo iz metropole. Kolesarimo skozi dolge drevorede lip, hrušk in jerebikovcev vse do poljske meje in se pri Mamonovu vrnemo nazaj v Unijo. Naš današnji cilj je Frombork, mesto Nikolaja Kopernika, astronoma in utemeljitelja heliocentričnega modela osončja. Frombork se je razvil v majhno obmorsko turistično destinacijo s fascinantno astronomsko zapuščino. Nad mestom kraljuje mogočna stolnica z gotskim oltarjem in Kopernikovim hrastom pred njo. Za razgled po okolici in zalivu pa se vzpnemo na stari vodni stolp v pristanišču.

7. dan: Frombork - Elblag - Malbork (45 km).
Po zgodnjem zajtrku se prepeljemo do Elblaga in začetka zadnje etape. Na poti do Malborka bomo videli žalostne ostanke pruskih posesti, kolhozov in sovhozov in moderne vikendice. Občudovali lepo, ravno pokrajino in imeli možnost opazovati veliko divjih ptic. S kolesarjenjem zaključimo v Malborku, tu bo dovolj časa za ogled najmogočnejše srednjeveške utrdbe v Evropi, sedeža reda tevtonskih vitezov. Velja za največji arhitekturni kompleks v celoti zgrajen iz opek. Popoldan se odpeljemo v Gdansk. Gdansk je izjemno lepo mesto - nikogar ne pusti ravnodušnega. Na večerjo se odpravimo v stari del mesta, mimo Žerjava se sprehodimo po Dolgem trgu, kjer se važijo najlepše obnovljene stare meščanske hiše, še iz časov trgovske Hanse. Mesto je svetovna prestolnica jantarja, tu se boste lahko oskrbeli s tovrstnim nakitom do konca življenja. Mesto se pohvali tudi z astronomsko uro, ki se lahko kosa s Praško.

8. dan: Po zgodnjem zajtrku odjava iz hotela, prevoz na letališče in polet preko Varšave nazaj v Ljubljano.
Prevoz: letalo
Kdaj Storitev Tip sobe Prevoz Cena
22.06.2020 po programu dvoposteljna letalo 1890.00 € Povpraševanje Rezervacija